Volkswagen avskriver elbilen – och media gäspar

Häromsistens var Alternativ Stad på Volkswagens seminarium Future Mobility Day. Dragplåstret var Dr. Wolfgang Steiger, hög teknisk direktör i koncernen, som tillverkar flest bilar i världen i konkurrens med GM och Toyota. Med tysk grundlichkeit gick han igenom vad man planerade de närmsta årtiondena.

Ständigt ökad produktion både för Volkswagen och globalt var huvudtemat. En hel del snack om miljö och klimat strödde han in. Men inte mycket till verkstad på det området. Fossilbränslena skulle fortsätta dominera stort så långt han kunde se. Elbilar fnyste han närmast åt. Men 2020 skulle i alla fall uppåt två procent av bilarna vara eldrivna, slog han fast. Två procent!!! Andreas Carlgren borde varit där och lyssnat på branschens hårddata om framtiden. Det hade fått honom att sätta Förbifarten i halsen. Den ska ju nästan helt trafikeras av elfordon, enligt honom.

Vid den efterföljande frågestunden undrade Alternativ Stad om den framtidsbild han målat upp var hållbar för klimat och miljö. Svaret var kort och närmast avfärdande: problemen är under kontroll.

Sen var det slut, inte en endaste liten fråga från det stora mediauppbådet. Av de 40 deltagarna utöver arrangörerna var 25 från pressen.

Så vad gjorde massuppbådet av pressfolk där? Inte en enda hade kommit på ett trafikseminarium arrangerat av miljörörelsen. Var det den maffiga gratislunchen, eller omsorg om tidningarnas annonsavdelningar som lockat dit dom? Bilindustrin har ju tjocka reklamplånböcker. Kanske, men främsta intrycket var att symbiosen mellan biltillverkare och motorjournalister beror på nåt slags gemensamt nördintresse att spegla sig alla glänsande nya bilmodeller som spottas fram i rask takt.

Resten av deltagarna kom från BIL Sweden, Motormännen, PR-byråer som JKL och bloggar som Lilla Gumman. På den senare kan man som av en händelse läsa en entusiastisk presentation av Volkswagen Golf som avslutas så här:
” Skulle jag köpa den?? JA!!!! Utan att tveka är detta en grym bil – liten på utsidan, gigantisk på insidan, kaxig look, stabil, trygg. Den passar alla; singeln, paret eller familjen.”