När en stadsdel blir för populär börjar den förfalla

En av Alternativ Stad främsta övertygelser är att vi måste ha mer innerstad i Stockholm. Innerstan är Stockholms mest populära stadsdel, och dess popularitet leder till att en del betalar nästan vad som helst för att kunna flytta dit.

Nu håller uppenbarligen detta på att ändras. Bostadsförmedlingen kan nu visa siffror som tyder på att kön till de närmaste söderförorterna – Årsta, Hammarbyhöjden – är längre än kön till innerstan.

I själva verket är det inget konstigt med det. Innerstan håller på att bli så dyr att de flesta inte har råd att ens försöka flytta dit.

Och inte nog med det. På grund av de höga priserna i innerstan håller innerstans attraktivitet på att minska. Eftersom de höga priserna tränger ut alla utom de allra rikaste håller innerstan helt enkelt på att bli för tråkig.

Detta är i själva verket en gammal välkänd historia som Jane Jacobs skriver om redan 1963 i sin klassiker Amerikanska storstäders liv och förfall, och som Jan Gehl tar upp för nordiska förhållanden på 70-talet i sin bok Livet mellem husene. Både folk och verksamheter slåss om de populäraste platserna. De kapitalstarkaste vinner. Vilket tar död på de populära platserna.

Det tar inte död på Alternativ Stads övertygelse dock. Det som en gång gjorde innerstan populär – så populär att den blev ihjälkramad – var eller är tätheten och mångfalden. Mångfalden håller på att ta slut. Tätheten finns kvar.

Både täthet och mångfald kan återskapas på andra håll. I själva verket är det ju bristen på täthet och mångfald i Stockholm som tog död på mångfalden i innerstan, enligt ovanstående resonemang. Det var för många som slogs om alltför lite.

Vilket ger vatten på vår kvarn om mer innerstad. Tre, fyra, fem nya innerstadsdelar. Ett förslag ser vi här (pdf). Fler förslag emottas tacksamt.

Nu när starka krafter vill bygga på Årstafältet (och omöjliggöra en framtida sydlig Hagapark) kanske vi borde försöka sticka över med något häftigare? Varför inte en tät innerstadsdel i hela Årsta?